Spar penger smart

Spar penger husholdning

Med noen små men bevisste grep kan du spare penger på en smart måte i husholdningen din.Joda, her kommer enda en artikkel om hvordan man skal spare penger på en smart og god måte, og du har sikkert lest 100 slike artikler tidligere. Vi skal i denne artikkelen likevel kikke litt på hvordan husholdningen din kan spare penger på en enkel og effektiv måte. Det er faktisk ikke så mye som skal til og hvis man gjør noen flere grep på flere steder er det faktisk utrolig hvor mye man kan sitte igjen med etterpå.

Sparing handler kort og godt om å bruke mindre penger, og bruker man mindre penger hver måned vil man sitte igjen med mer penger når måneden er over. Dette beløpe kan man sette på en egen sparekonto hvis man vil eller man kan unne seg selv noe ekstra. Vi anbefaler naturligvis å sette pengene til side slik at du har en buffer hvis du får uforutsette utgifter eller til for eksempel lommepenger til sommerferien. Ha et mål med sparingen slik at du har noe å se frem til samtidig som du holder motivasjonen din oppe.

Vi kan også anbefale at du tar en kikk på artikkelen hos MittForetag.se for å få noen gode tips der hvis du driver en bedrift.

Hva handler det om?

Sparing av penger handler altså om å gjøre noen varige endringer og endre ditt forbruksmønster slik at du bruker mindre penger. Hvis du på samme tid klarer å øke inntektene dine er jo det et ekstra pluss – men i denne artikkelen handler det altså om å stramme inn, og det kan man gjøre på mange måter. Vi har mange utgiftsposter hver måned som gjør store innhugg i vårt budsjett og hvis man har vilje og lyst kan man enkelt spare ganske betydelige beløp med å gjøre noen små endringer.

Vi starter med huslånet

Spar penger boliglån refinansiering

På boliglånet er det mulig å spare mange tusenlapper – hver eneste måned!


Huslånet eller boliglånet er som regel den aller største utgiften vi har i en husholdning i dag, og derfor er det naturlig å begynne der. Hvor lenge har du betalt ned på lånet ditt? Hvis du har betalt ned i for eksempel 10 år kan det virkelig lønne seg å stikke innom banken en tur. Få en takstmann til å ta en ny verdivurdering av boligen din og spesielt gjelder dette hvis du har gjort oppgraderinger og det er boligmangel der hvor du bor. Etter all sannsynlighet har boligprisene steget betydelig der hvor du bor og hvis du i tillegg har oppgradert huset ditt er det faktisk snakk om en betydelig verdiøkning på boligen din. Hvis du da sitter med et lån som er verdt halvparten av boligen din har du derfor opparbeidet deg ekstra god sikkerhet, og du kan da be banken din om å gjennomføre en refinansiering. En refinansiering vil sørge for å presse rentene ned og at du dermed kan bli sittende igjen med betydelige besparelser hver eneste måned!

Pengene du sparer på dette kan du sette på en egen konto eller du kan holde månedsutgiftene på lånet like høye slik at du kvitter deg med lånet fortere. Den aller beste sparingen er som kjent å kvitte seg med lån.

Har du forbrukslån eller kredittkort kan en refinansiering av boligen gi deg muligheten til å hente ut kapital som du kan bruke deg til å kvitte deg med disse dyre kredittlånene. Dette er smart sparing på sitt aller beste!

Og fortsetter med strømmen

Elektrisistet er en av de største utgiftspostene som kommer med det å eie en enebolig eller en leilighet. I nye boliger er isolasjon og byggskikk så stor at man automatisk sparer mye penger der. Det er imidlertid andre ting som er med på å gjøre denne utgiftsposten billigere. Man kan for eksempel spare en god del penger på kortere dusjer. Det er kostbart å varme opp vann og står man i dusjen i 15-20 minutter går det mye vann!

Spare penger på strøm

Med små grep kan du spare penger på strømmen/elektrisiteten.

Kortere dusjtider samt at man skrur av vannet mens man såper og shamponerer seg inn vil være med på å drive ned kostnadene på dette.

Hvor varmt har du det i boligen din? Senk temperaturen hvis du har det for varmt og du vil fort begynne å spare penger. Det holder med 23 grader i oppholdsrommene og dette vil i tillegg være sunnere for kroppen din. Bor du i en leilighet eller et godt isolert hus med gode varmekilder kan det også være smart å senke nattemperaturen med en 3-4 grader samt å holde temperaturen slik mens du er på jobb. Senkes temperaturen for mye vil det ta for lang tid å varme opp boligen igjen, og dermed kan vinningen gå opp i spinningen.

Du kan også slå av lys og lignende i rom som du ikke bruker, men her er det snakk om så små energimengder at du etter all sannsynlighet ikke vil merke dette noe spesielt. Det blir også mer og mer vanlig med LED-belysning og denne bruker som kjent svært lite elektrisitet.

Les mer om strømsparing her.

Strømmetjenester

Dette nye og fjonge ordet har blitt en del av de aller fleste utgiftsposter i husholdningene i dag, og for mange utgjør dette faktisk ganske mye i løpet av et år. Kan man rettferdiggjøre bruken og har man bruk for alt? Spotify, Netflix, HBO og mange flere suger penger av månedslønnen uten at man helt legger merke til det og hvis man ikke bruker tjenestene nevneverdig mye er det kanskje like greit å kvitte seg med dem. Spotify har familieabonnement som man sparer mye penger på og det kan derfor være lurt å sjekke ut. Man kan på den andre siden si at man sparer penger på Spotify all den tid man tidligere kjøpte et fysisk musikkprodukt som en for eksempel en CD eller en vinyl, så her vil det kanskje være en smakssak.

Dessuten: betaler du i dyre dommer for engelsk fotball? Hvor mange kamper ser du egentlig? Ta det til en vurdering ettersom man her fort snakker om 5.000 kroner i året – noe som dekker ganske mange dager av sommerferien til neste år!

Forsikringen

Når det gjelder forsikringer er vi nordmenn utrolig sløve og vi er lojale inntil det latterligere – for å bruke sterke ord. Forsikringsselskapene lokker oss ofte til seg med gode tilbud før de etter ett år skrur opp prisene. Du skal derfor sjekke forsikringen din hvert år og ringe rundt til de forskjellige selskapene og hente inn tilbud. Det aller enkleste er å lage deg et regneark som forteller hva du vil ha forsikret og sende dette ut til alle de forskjellige aktørene. Dermed kan du sammenligne tilbudene dine og se hvem som er billigst. Husk på at du får den samme forsikringen og dekningen hos alle aktørene. Her kan det være mange tusenlapper å spare!

TV, internett og telefon

Vi har også andre faste utgifter i husholdningen og herunder kommer TV, internett og telefon. Sjekk prisene på hva du har, hvilke abonnement du har behov for og slike ting. Totalt sett kan du kanskje spare noen tusenlapper på dette, og det er tross alt bedre enn å betale for noe du faktisk ikke har behov for eller ikke bruker. Hva skal du for eksempel med et stort dataabonnement på telefonen din hvis du nesten ikke bruker data? Og hva skal du med den ekstra kanalpakken som du ikke ser på?

Alt i alt kan vi si at det handler om å være en beviss forbruker, og hvis du er dét er det virkelig penger å spare hvis du gjør noen små endringer i dine vaner.